O výrobě
Krájecí prkénka
Krájecí prkénka jsou vyrobena ze zvlášť vybraného masivního dřeva.
Postup výroby je následující:
- Hrubá fošna je nakrácena na díly příslušné délky. Okraje fošen se odřezávají, aby se zabránilo vzniku prasklin.
- Nařezané díly jsou pásovou pilou rozděleny na jednotlivé lamely.
- Lamely jsou pomocí srovnávačky a protahu zformátovány do podoby 4S tedy na hranoly s navzájem kolmými a rovnoběžnými stranami.
- Lamely jsou podle výkresu s daným vzorem srovnány do prvního slepu. Slep je zkontrolován nejprve nasucho, bez lepidla. Případné drobné nedostatky v dosednutí lamel k sobě jsou opraveny ručně hoblíkem tak, aby spoj byl co nejdokonalejší.
- Lamely jsou slepeny do desky. Používíme lepidlo Titebond III třídy DIN EN 204 D4 s certifikací FDA pro nepřímý styk s potravinami.
- Výsledná deska je pomocí srovnávačky a protahu zhoblována do roviny.
- Deska je podélně rozřezána podle výkresu a výsledné lamely jsou opět upraveny pro co nejlepší slep a znovy slepeny. U složitějších vzorů může být tento i několikrát opakován.
- Výsledná deska je příčně rozřezána a jednotlivé segmenty jsou slepeny do prkénka tak, aby průběh vláken byl kolmo k ploše prkénka.
- Prkénko je srovnáno do plochy nejprve protahem a pak ručně hoblíkem
- Prkénko je zformátováno na výslednou velikost
- Do prkénka jsou vyfrézovány otvoru pro úchop, další frézou jsou zakulaceny rohy a další frézou je zaoblen profil hran.
- Prkénko je vybroušeno brusným papírem o zrnitosti 80 a 120.
- Vybroušené prkénko je ošetřeno Olejem. Používáme Belinka Food Contact Oil určený pro styk s potravinami.
Prkénko je hotvo a může začít svoji službu ve vaší kuchyni.
Mísy z masivu
Mísy jsou soustruženy převážně z čerstvého dřeva. Cílem je mít buď polotovar nebo hrubě soustruženou mísu co nejdříve, aby proces vysychání dřeva nevedl k jeho popraskání.
Postup výroby je následující:
- Z poraženého stromu jsou uříznuta polena o délce o něco větší, než je jejich průměr.
- Polena jsou podélně rozříznuta napůl. Z jednoho polena tedy vznikají dvě mísy.
- Řezná plocha je srovnána na rovnačce, aby se usnadnilo její další zpracování
- Podle šablony je pásovou pilou z poloviny polena vyříznut přibližně kruhový tvar - základ budoucí mísy
- Tento základ je pak pomocí čelní desky a sklíčidla upnut d soustruhu
- Je vysoustružen vnější tvar a také čep na dně mísy, který umožní upevnění mísy do sklíčidla opačnou stranou a opracování vnitřní strany mísy.
- Čelní deska je odšroubována a mísa je upevněna do sklíčidla za čep.
- Je vysoustružen vnitřní tvar. Tloušťka stěny je zatím ponechána velmi hrubá cca 10% průměru mísy, tedy 2-3cm
Dál je potřeba počkat - několik měsíců až jeden rok - mísa musí proschnout, aby finální výrobek byl tvarově stálý. Proschlá mísa se pak ještě jednou soustruží do finálního tvaru, protože během schnutí se lehce zdeformuje. Následuje tedy další práce:
- Mísa seupne do speciálního přípravku a znovy se vysoustruží čep pro uchycení a vnější tvar.
- Vnější tvar se vybrousí brusnými papíry o zrnitosti 80, 120, 180, 240 a 320 a provede se povrchová úprava olejem nebo voskem.
- Mísa se upne za čep a vysoustruží se vnitřní tvar.
- Vnitřní tvar se vybrousí brusnými papíry o zrnitosti 80, 120, 180, 240 a 320 a provede se povrchová úprava olejem nebo voskem.
- Mísa se ještě jednou upne do přípravku a čep se odstraní a jeho místo se vybrousí a provede se povrchová úprava.
Mísa je hotova a připravena být ozdobou vašeho stolu.