O výrobě

Krájecí prkénka

Krájecí prkénka jsou vyrobena ze zvlášť vybraného masivního dřeva.

Postup výroby je následující:

  1. Hrubá fošna je nakrácena na díly příslušné délky. Okraje fošen se odřezávají, aby se zabránilo vzniku prasklin.
  2. Nařezané díly jsou pásovou pilou rozděleny na jednotlivé lamely.
  3. Lamely jsou pomocí srovnávačky a protahu zformátovány do podoby 4S tedy na hranoly s navzájem kolmými a rovnoběžnými stranami.
  4. Lamely jsou podle výkresu s daným vzorem srovnány do prvního slepu.  Slep je zkontrolován nejprve nasucho, bez lepidla. Případné drobné nedostatky v dosednutí lamel k sobě jsou opraveny ručně hoblíkem tak, aby spoj byl co nejdokonalejší.
  5. Lamely jsou slepeny do desky. Používíme lepidlo Titebond III třídy DIN EN 204 D4 s certifikací  FDA pro nepřímý styk s potravinami.
  6. Výsledná deska je pomocí  srovnávačky a protahu zhoblována do roviny.
  7. Deska je podélně rozřezána podle výkresu a výsledné lamely jsou opět upraveny pro co nejlepší slep a znovy slepeny. U složitějších vzorů může být tento i několikrát opakován.
  8. Výsledná deska je příčně rozřezána a jednotlivé segmenty jsou slepeny do prkénka tak, aby průběh vláken byl kolmo k ploše prkénka.
  9. Prkénko je srovnáno do plochy nejprve protahem a pak ručně hoblíkem
  10. Prkénko je zformátováno na výslednou velikost
  11. Do prkénka jsou vyfrézovány otvoru pro úchop, další frézou jsou zakulaceny rohy a další frézou je zaoblen profil hran.
  12. Prkénko je vybroušeno brusným papírem o zrnitosti 80 a 120.
  13. Vybroušené prkénko je ošetřeno Olejem. Používáme Belinka Food Contact Oil určený pro styk s potravinami. 

Prkénko je hotvo a může začít svoji službu ve vaší kuchyni.

Mísy z masivu

Mísy jsou soustruženy převážně z čerstvého dřeva. Cílem je mít buď polotovar nebo hrubě soustruženou mísu co nejdříve, aby proces vysychání dřeva nevedl k jeho popraskání.

Postup výroby je následující:

  1. Z poraženého stromu jsou uříznuta polena o délce  o něco větší, než je jejich průměr.
  2. Polena jsou podélně rozříznuta napůl. Z jednoho polena tedy vznikají dvě mísy.
  3. Řezná plocha je srovnána na rovnačce, aby se usnadnilo její další zpracování
  4. Podle šablony je pásovou pilou z poloviny polena vyříznut přibližně kruhový tvar - základ budoucí mísy
  5. Tento základ je pak pomocí čelní desky a sklíčidla upnut d soustruhu
  6. Je vysoustružen vnější tvar a také čep na dně mísy, který umožní upevnění mísy do sklíčidla opačnou stranou a opracování vnitřní strany mísy.
  7. Čelní deska je odšroubována a mísa je upevněna do sklíčidla za čep.
  8. Je vysoustružen vnitřní tvar. Tloušťka stěny je zatím ponechána velmi hrubá cca 10% průměru mísy, tedy 2-3cm

 Dál je potřeba počkat - několik měsíců až jeden rok - mísa musí proschnout, aby finální výrobek byl tvarově stálý.  Proschlá mísa se pak ještě jednou soustruží do finálního tvaru, protože během schnutí se lehce zdeformuje. Následuje tedy další práce:

  1.  Mísa seupne do speciálního přípravku a znovy se vysoustruží čep pro uchycení a vnější tvar.
  2. Vnější tvar se vybrousí  brusnými papíry o zrnitosti 80, 120, 180, 240 a 320 a provede se povrchová úprava olejem nebo voskem.
  3. Mísa se upne za čep a vysoustruží se vnitřní tvar.
  4. Vnitřní tvar se vybrousí  brusnými papíry o zrnitosti 80, 120, 180, 240 a 320 a provede se povrchová úprava olejem nebo voskem.
  5. Mísa se ještě jednou upne do přípravku a čep se odstraní a jeho místo se vybrousí a provede se povrchová úprava.

Mísa je hotova a připravena být ozdobou vašeho stolu.